Sürdürülebilir Hedeflerimiz 20 Haziran 2023, 11:58
ENERJİ YÖNETİMİ İÇİN OTELİMİZDE YAPTIKLARIMIZ
- Doğal kaynak tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalarla hedeflere ulaşma oranları rakamsal olarak takip edilmekte ve aylık olarak elektrik, su ve doğalgaz tüketimindeki azalmalar tespit edilmektedir.
- Otel olarak, enerji kaynaklarının hızla tükenmesinin getireceği olumsuzlukların ve fosil yakıtların çevreye verdiği zararın farkındayız. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırıyor ve doğadaki karbon ayak izimizi azaltmak için çaba gösteriyoruz.
- Satın aldığımız tüm elektronik ürünlerin enerji tasarruflu olmasını tüm çalışanlarımızın enerji tasarrufu konusunda eğitim almasını hedeflemekteyiz.
- Otelimizde enerji tasarruflu ampuller ya da LED ışıklar kullanılmaktadır.
- Belli sürelerde boş kalan genel alanlarda ampuller harekete duyarlı hale getirilmiş ve kullanımda olmadığı zamanlarda ışıkların otomatik olarak sönmesi sağlanmıştır.
- Koridorlarda aydınlatma için sensörler kullanılmaktadır.
- Misafirlerin odada bulunmadıkları sürede perdelerin kapalı olması konusunda çalışanlarımız bilinçlendirilmiştir.
- Bahçe ve açık alan aydınlatmalarımızda kullanılan aydınlatma elemanları, ışığın gökyüzüne gitmesini engelleyecek şekilde düzenlenmiştir.
- Misafir odalarımızda bulunan çevre bilgilendirme kartı bulunmaktadır.
- Tesise satın alınan cihazlar az enerji tüketen çevreci cihazlardan tercih edilmiştir. Böylece cihazların enerji tüketimi azaltılmıştır.
- Otelimizde kullanılan tüm camlar ısı yalıtımlı çift camdır.
- Dolap ve fırın kapı contaları ısı kaybını önlemek amacı ile periyodik olarak kontrol edilmekte ve eskimiş olanlar yenileri ile değiştirilmektedir.
- Elektrikle çalışan cihazlar güneş ışınlarına maruz kalmayacak şekilde konumlanmıştır.
- İşletmemizin su tüketimi, ısıtma ve soğutma için enerji tüketimi, elektrik tüketimi ve genel enerji tüketimi konusunda aylık verileri toplaması ve izlenmesi yapılmaktadır.
Bu sayede yıl bazında kullandığımız enerjileri kontrol altında tutma, kıyaslama ve herhangi bir fazla tüketim durumunda aksiyon alma imkanımız bulunmaktadır. Bu amaçla kalite yönetim sistemimiz kapsamında düzeltici faaliyet başlatmaktayız.
Önleyici faaliyetlerimiz sayesinde enerji kaynaklarımızın tüketilmesini ve doğadaki karbon salınımını en aza indirmek için daha fazla çalışmamız gerektiği bilincine varmamıza yardımcı olmaktadır.
SU YÖNETİMİ İÇİN OTELİMİZDE YAPTIKLARIMIZ
- Tüm rezervuarlar her kullanımda 5 lt’den fazla su akıtmayacak şekilde ayarlanmıştır.
- Misafirlerimiz ve çalışanlarımız için genel tesis içerisine stikerlar ile suyu tasarruflu kullanmalar için ricada bulunulmuştur.
- Pisuvarlarda suyun otomatik olarak akıtıldığı sistemler kullanılmıştır.
- Tüm otel lavabolarımızda led armatürler kullanılmaktadır. Genel alan tuvaletlerinde fotoselli musluk kullanarak su tasarrufu amaçlanmıştır.
- Bahçe sulamada otomatik, fıskiye ve damlama sistemleri kullanılarak suyun daha az kullanılması saglanmıstır. Bahçe sulama planı ile gün ışıgı etkisini kaybettikten sonra sulama yapılarak su kayıplarının önlenmesine katkıda bulunulmuştur.
- Su tüketimleri sürekli izlenmekte ve kayıt edilmektedir. bu izlemelerde çıkan veriler aylık ve yıllık olarak kaydedilmekte ve aylık olarak hedefimizi aşması durumunda uygunsuzluk açılarak sebebi sorgulanmaktadır.
- Oluşturduğumuz su risk analizlerimizle en çok su harcanan alanlarımızın ve bu konuda alınacak önlemlerimizin puanlara göre kontrollerini yapmaktayız.
ATIK YÖNETİMİ İÇİN OTELİMİZDE YAPTIKLARIMIZ
- Personelimize atık ayrıştırmanın önemi konusunda bilgilendirme ve sıfır atık eğitimi verilmekte, atık ayrıştırma departmanlar tarafından takip edilmektedir.
- Tesis genelinde misafirlerimizin atıkları ayrıştırabilmesi için yeterli miktarda çöp kutuları yerleştirilmiştir. Her katta çift renk kodlu çöp kutusu bulunmaktadır.
- Tehlikeli atıklar düzenli olarak tehlikeli atık deposunda biriktirilmekte ve lisanslı Atık Taşıma Firmasına teslim edilmektedir.
- Geri dönüşümlü atıkların ayrı toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması için her bölüme her atık için ayrı bidonlar konulmuş ve personele konunun önemi sürekli vurgulanmaktadır.
- Plastik pipet yerine geri dönüştürülebilen kağıt pipet kullanıyoruz.
- Tesisimizde bir çok alana damacana su konarak tek kullanımlık plastik atık ve su israfını önlemeyi amaçlamaktayız.
- Tek kullanımlık kahvaltılık ürünler yerine büyük ambalajlı kutu ve kova ürünler tercih edilerek ambalaj atığı azaltılmıştır.
- Genel alan tuvaletlerinde tekrar doldurulabilir sabunluklar kullanılmaktadır.
- Kullanılan yağların giderlere dökülmesi personel bilinçlendirme eğitimleri ile engellenmiş ve yağ tutucular sayesinde atık yağların toplanarak bertaraf edilmesi sağlanmıştır. Kızartmada kullanılan atık yağlar atık yağ toplama deposunda biriktirilerek bertarafı sağlanmaktadır.
- Misafir alanlarında da atık ayrıştırma kapları bulunduruyoruz. Ayrıştırdığımız bu atıkların geri dönüşümü için ilgili firmalarla çalışıyor ve takibini yapıyoruz.