Sahipsiz Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilite Çalışmaları

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında; Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır. Bununla birlikte  söz konusu hayvanlarını yavrulatmak isteyenler, doğacak yavruları belediyece kayıt altına aldırarak bakmakla veya dağıtımını yapmakla yükümlüdür.

Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvaları en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakım evlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır.Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan  ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortamam bırakılmaları esastır.

Kontürolsüz üremenin önlenmesi için hayvanlara acı vermeden kısırlaştırma müdahaleleri yapılır.

Yukarıda yazılı kanun maddeleri kapsamında Cide Belediye Başkanlığınca İlçemiz genelinde başıboş dolaşan ve belediyeye kaydı bulunmayan hayvanların kısırlaştırma çalışmaları anlaşmalı veteriner, zabıta amirliği personelince ve gönüllü hayvanseverler eşliğinde yapılmaktadır.

Kısırlaştırma çalışmaları haricinde Kastamonu Belediye Başkanlığıyla yapılan kordineli çalışma ile Kastamonu Hayvan Bakım Evinin Kapasite durumuna göre dönem dönem görevli ekiplerce resmi olarak toplama işlemi yapılmakta ve Kastamonu Bakım Evine bırakılmaktadır.